2000.hel.fi - Euroopan kulttuurikaupunki - European City of Culture
HARAKKA - International Weather Vane Seminar

30.7.1999
LEHDISTÖTIEDOTE

Kansainvälinen tuuliviiriseminaari 26. - 30.7.1999
Harakkasaari Helsinki

Vihdin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen metallialan opettaja Ismo Immonen oli niiden 40 onellisen joukossa, jotka lukuisten erimaalaisten hakijoiden joukosta valittiin Helsingin Harakkasaaressa järjestettyyn kansainväliseen tuuliviiriseminaariin. Ismo Immonen on opettanut Artsassa useita vuosia. Hän osallistui Matti Mattsonin edelliseenkin tuuliviiriseminaariin, joka järjestettiin 1995. Tämä seminaari oli Vihdin oppilaitoksen järjestämä kotimaisten metalliseppien täydennyskoulutuskurssi. Matti Mattsson on opettanut Artsassa eri projekteissa useaan otteeseen.
     Ismo Immonen pysyi tanakasti Harakkasaaressa maanantaiaamusta lauantai-iltapäivään. Seminaariohjelma oli niin tiivis ja mielenkiintoinen, ettei saaresta poistumista edes ajatellut. Osanottajat ahersivat kellon ympäri ja jaksoivat vielä myöhään yöhän viihtyä vanhaan ruutikellariin pystytetyssä pubissa. Näin monen erimaalaisen alan ihmisen tapaaminen oli niin harvinaista herkkua, ettei malttanut hukata aikaa nukkumiseen.
     - Viikko saaressa on ollut mielettömän hieno, on ollut upeaa tavata koko joukko kotimaisia ja ulkomaisia alan ammattilaisia ja opiskelijoita, Ismo keroo, sain asioihin uusia näkökulmia ja loin uusia suhteita. Seminaarista kuulin Matilta Helsingin taiteiden yössä viime vuoden elokuussa, kun oma oppilaitokseni oli seminaarin järjestelyissä yhteistyökumppanina, päätin hakea mukaan.
     Ismolla ei ollut mitään erityisiä odotuksia seminaarin suhteen. Hän halusi mennä sinne avoimin mielin oppimaan uutta ja kenties muuttamaan mahdollisia omia rutiinejaan ja rikkomaan ehkä liian pinttyneitä ajatuksiaan.
     Jo ensimmäisenä päivänä Ismo huomasi, että seminaarista muodostuu yhtenäinen ja että siellä tulee olemaan hyvä henki. Seminaarin suurta ikäjakautumaa hän ei edes huomannut, onhan Vihdin oppilaitoksessa totuttu monen ikäisiin opiskelijoihin.
     Omaan viiriinsä Ismo sai idean materiaalin pohjalta. Hän keräsi ensin sen ja aloitti sitten työn pohtimisen. Ismon viiri on ainoa, joka on palannut takaisin lähtökohtiinsa, lentokoneen romusta lentokoneeksi. Vanhat Migit ja Knat -hävittäjät ovat vain saaneet leppoisan matkustajakoneen muodon, variaatio teemasta miekoista auroiksi.
     Perjantai-iltana Ismo kruunasi lähdön Kauppatorille hyppäämällä Kaivopuiston rantaan pystytetystä 150 metrin tornista benji-hypyn. Seminaarin henkinen benji-hyppy ei Ismolle riittänyt, vaan hänen piti suorittaa se vielä kirjaimellisesti, kiitos osanottajien keräämän kolehdin. Seminaarilaiset hurrasivat Harakan rannassa Ismon hypätessä ja koukkasivat hänet sen jälkeen Ursulan laiturista mukaan Kauppatorille menevään alukseen. Alus oli seminaarilaisten lisäksi lastattu valmistuneilla viireillä.
     Viirien saapuminen isolla aluksella rummutuksen ja hurraa-huutojen kera Kauppatorin rantaan oli valtaisa ja hämmentävä menestys. Myös yleisö oli ihastunut tai ihmeissään, kommentit heittelivät laidasta laitaan. Hauskin kuulluista oli ehkä: "Nuo lienevät joitain elämysretkeilijöitä."
     Viimeiseksi illaksi kokki Jouni Jylhä oli valmistanut mahtavan upean aterian, jonka osanottajat nauttivat haikein mielin. Lopun kruunasi Kari Hakolan rakentama ja lämmittämä savusauna.29.7.1999
Kansainvälinen tuuliviiriseminaari
Harakkasaari Helsinki

Luovuus valuu

kallion jalkoihin
meren koloihin
pesimäalustaksi tuulen tuttaville
sinun hulluudelle
ennustamattomalle ystävyydelle

Vasaran saat viedä kotiisi,
sielusi jätät uhriksi, lahjaksi
saaren hengelle morsiameksi.
Koruusi hiomattomaksi kiveksi.
Helmeksi,
joka vain täysikuun valossa kiiltelee.

© Laura Immonen29.7.1999
Kansainvälinen tuuliviiriseminaari
Harakkasaari Helsinki

Ota kätesi,

kosketa pintaasi.

Suven sisältä taivuta se kädellesi
ja näytä se vain sille,
joka tuulen varpaillaan tunnistaa.

© Laura Immonen28.7.1999
LEHDISTÖTIEDOTE

Kansainvälinen tuuliviiriseminaari 26. - 30.7.1999
Harakkasaari Helsinki

Maria Nuutinen, 25, opiskelee kiviosastolla Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun taideteollisuusyksikössä kolmatta vuotta. Hän on ylioppilaskirjoitusten jälkeen suorittanut artesaanitutkinnon samassa oppilaitoksessa. Maria on ollut työharjoittelussa opettamassa Raahessa Lybeckin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa sekä opettanut peruskoululaisia yläasteella. Tulevaisuudessa häntä kiinnostaakin opettaminen: sekä taideteollisuuden parissa uniikkiesineiden valmistus, sarjatuotannon valmistukseen Maria ei usko kiinnostuksensa riittävän.
     Valmistuttuaan Maria haluaakin töihin, toistaiseksi on tullut opiskeltua riittävän monta vuotta.
     Kansainväliseen tuuliviiriseminaariin Maria innostui hakemaan seminaarin vetäjän Matti Mattssonin luennoidessa kiviosastolla ja kertoessa Harakkasaaren viikosta. Oppilaitoksesta osallistuu seminaariin kolme muuta opiskelijaa sekä opettaja, kultaseppä Eija Mustonen.
     Maria lähti reissuun innoissaan jo siksi, että on hauska tutustua ja luoda kontakteja eri puolilla maailmaa oleviin saman alan ihmisiin. Seminaari on myös vaihtelua omaan opiskeluun, jossa valmistetaan enimmäkseen pieniä esineitä ja koruja. Harakkasaaressa voi kokeilla vapaasti, ilmapiiri on vapaa, ja tämä näkyy varmasti työssä.
     Maria sanoo tuuliviiristään tulevan lapsellisen, siinä on sarjakuvamaisia elementtejä ja se on hauska. Materiaalina on tietokoneesta leikattu metalli ja kupari. Viiri saa osin maalipinnan ja ruostuneita kohtia käytetään hyväksi. Kenties muutakin, se selviää työn edetessä. Lentokone toi sarjakuvat mieleen ja se peilautui omaan ajatusmaailmaan: Maria pitää väreistä ja saduista.
     Ja itse Harakkasaaren seminaari on jo seikkailu.28.7.1999
Kansainvälinen tuuliviiriseminaari
Harakkasaari Helsinki

Lento jatkuu tuulessa

taiteessa.
Kone on kadonnut,
kuolleena unelmaasi siivestä.

Toinen mahdollisuus elämään!
Haudastaan lentoon!

Käsissä tekijän
tuuli koskettaa ajatustasi.
Meri merkitsee muodon,
kuljettaa aalloillaan kauas.

Toinen mahdollisuus elämään!
Haudastaan lentoon!

Kerää siipesi,
lennä kotiisi.
Ja kulje eri tietä,
sillä kaiken tämän jälkeen
tuulella on uusi suunta.
Sinussa uusi nimi.

Toinen mahdollisuus elämään!
Käsistäsi lentoon!

© Laura Immonen28.7.1999
Kansainvälinen tuuliviiriseminaari
Harakkasaari Helsinki

Lokit ovat tunnistaneet rytmin;

vasaran ja sahan.
Liittäneet sen lentoonsa,
tanssiinsa taivaiseen.
Hitsaaja esittää tietämättään soolon.

Meri laulaa taustakuoron,
ihailee putken varteen kehittyvää ajatusta
Pyytää tuulta testaamaan sitä,
pyytää tuulta testaamaan sitä.

Kuu kaivautuu yön ystäväksi,
lokkien nukuttajaksi.
Valaistu taivas vapautuu,
tanssilattialla tilaa;
hitsaajalla jälleen soolo.

© Laura Immonen27.7.1999
LEHDISTÖTIEDOTE

Kansainvälinen tuuliviiriseminaari 26. - 30.7.1999
Harakkasaari Helsinki

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan teollisen muotoilun laitoksen kolmannen vuoden opiskelija Anssi Korpela, 24, on kirjoittanut ylioppilaaksi Rovaniemellä, käynyt armeijan ja opiskellut sen jälkeen Manchesterissä englantia ennen Lapin yliopistoon pääsyään.
     Lapin yliopisto on Suomessa ainoa yliopisto, joka sisältää taiteiden tiedekunnan. Anssin opinnot teollisen muotoilun laitoksessa kestävät kaikkiaan viisi vuotta. Tämän kesän hän on töissä Lappsetilla.
     Metallitaiteilija Matti Mattssonin vetämä kansainvälinen Tuuliviiri-seminaari kuuluu Anssin opinahjon kesäkoulutusohjelmaan. Anssi on yksi 40 valitusta ympäri maailmaa seminaariin pyrkineen metallitaiteilijan ja opiskelijan joukosta.
     Anssi tuli seminaariin avoimin mielin ja odotuksin ja suunnitteli irroittelevansa vapaasti saatavilla olevasta materiaalista, ilmavoimien hylätyistä koneen osista ja muusta Harakan hylkytavarasta. Osanottajien kansainvälisyys ja suuri ikäjakauma oli Anssille iloinen yllätys, on hauskaa ja mielenkiintoista tavata alan väkeä muualtakin kuin kotinurkilta.
     Seminaarissa työskennellään aamuvarhaisesta iltayhdeksään, sen jälkeen avataan vanha ruutikellari, joka toimii seminaarin pubina ja tanssisalina. Ensimmäisen illan juhlat kestivät aamupuolelle kello kolmeen, jonka jälkeen innoikkaimmat vielä saunoivat. Ja aamulla taas ylös ja töihin ennen yhdeksää. Anssi löysi sopivan työskentelypaikan saaren vallin harjalta, jossa oli sopiva tappi valmiina viiritangon pystytykseen. Anssi paikkasi löytämänsä vanhan purjeen, keräsi metalliromua ja koneenosia. Näistä ja saaren miljööstä sekä mereltä puhaltavasta tuulesta syntyi idea viiriin. Mielessä oleva idea muuttuu työtä tehdessä, purjeineen se on kuitenkin omiaan Harakan tuulisille rannoille ja Helsingin kauppatorille, jonne viirit kuljetetaan näytteille muutamaksi päiväksi.
     Matti Mattsonin lisäksi joukkoa opettaa Lapin yliopiston opettaja Risto Immonen, joka päätyönään tekee kuitenkin metallista taidetta Rovaniemen maalaiskunnan Muurolan kylän pajassaan jo yli 25. vuottaan. Riston tytär Laura aloittaa kirjallisuuden opiskelun Tampereen yliopistossa ja on seminaarin mukana runotytön ominaisuudessa. Pohjoista ulottuvuutta Harakassa edustavat myös amanuenssi, seminaarin sihteeri Leila Lipiäinen ja teollisen muotoilun laitoksen neljännen vuoden opiskelija Anne Riskala. Hänet on pestattu Anu Pentikille vuodeksi suunnitteluhommiin.12.7.1999
LEHDISTÖTIEDOTE

Kansainvälinen tuuliviiriseminaari 26.-30.7.1999
Harakkasaari Helsinki

”Ei se mitään, roskiahan mä vaan kerään.” Tämä on metallitaiteilija Matti Mattssonin vastaus anteeksipyyntöihin, kun on oltu mukana hänen ohjaamillaan kursseilla ja lainattu omaan käyttöön hänen opetusmetodinsa. Roskien ja keräysmateriaalin käyttökin on taidetta, kun tietää, miksi ja miten niitä käyttää. Matti Mattssonilla on tästä vuosien kokemus, hän on vetänyt useita kursseja metallisepille ja metallitaiteilijoille sekä kotimaassa että ulkomailla. Hän on järjestänyt seminaareja ja kurssittanut alan oppilaitoksissa. Kurssipaikkoina on ollut mm. Helsingin Harakka ja Barentsinmeri, materiaaleina niin Finlandia-talon marmori kuin meren rannalle tuoma roina. Kysyntää riittää, taiteilijat eri puolilta maailmaa haluavat uudelleen Matti Mattssonin ohjaukseen, viidakkorumpu toimii. Sen lisäksi, että kursseilla oppii, niissä on myös hervottoman hauskaa. Nykyään Mattsson asuu Yhdysvalloissa Kansasissa. Hänellä on Lawrencessa työhuone vanhassa pajassa joen rannalla. Paikallisessa intiaanikoulussa, joka on maan suurin, hän toimii vierailevana taiteilijana. Kesäksi hän tulee Helsinkiin vetämään kansainvälistä tuuliviiriseminaaria.
     Tämänkertaiset ”roskat” ovat hieman isompia ja erikoisempia laadultaan. Matti Mattsson halusi Harakkasaaressa pidettävään kansainväliseen tuuliviiriseminaariin materiaalia, joka on ollut tekemisissä ilman ja tuulen kanssa. Lentokoneitahan niiden tietysti piti olla. Suomen Ilmavoimat oli halukas tukemaan seminaaria luovuttamalla käytöstä poistettuja ja hylättyjä hävittäjiä ja koulukoneita materiaaliksi tuuliviireille. Toukokuussa laivattiin Harakkaan mm. englantilaisten Knat-hävittäjien, ruotsalaisten Saab Safir-koneiden ja ja ranskalaisten Fouga Magister-koulukoneiden osia. ”Roskia” on kerätty lisäksi Rovaniemeä myöten, sieltä romuliikkeestä metallitaiteilija Risto Immonen löysi lentokoneen siiven. Metallitangot tuuliviireihin Matti Mattsson puolestaan löysi Uunisaaresta lojumasta ja sai ne ostettua muutamalla kympillä. Harakkasaaren taiteilijatalon vintti siivotaan saaren taiteilijoiden hylkäämästä tavarasta ja otetaan seminaarin käyttöön kaikki kelvollinen. Näin tehdään toisten taiteilijoiden romusta toisten taiteilijoiden uutta.
     Harakan kansainväliseen tuuliviiriseminaarin oli hakijoita yli seitsemänkymmentä lähes kahdestakymmenestä eri maasta, joista valittiin lähes neljäkymmentä osanottajaa (osallistujaluettelo liitteenä). Työskentely tapahtuu Harakassa tuulen, veden ja valon keskellä, muuttaen lentokoneita tuuliviireiksi ja –veistoksiksi. Viirit ja veistokset kuljetetaan näyttävästi lautalla Kauppatorin rantaan perjantaina 30.7. kello 18 jälkeen, työt jäävät presidentin linnan eteen 2.8. saakka.
     Seminaarin jälkeen perinteinen pienoismalli-idea käännetään päälaelleen ja otetaan iso malli, tässä tapauksessa viiri, ja tehdään sen pohjalta koru. Nämä korut valmistaa kukin osanottaja seuraavan talven aikana omassa pajassaan ja valmistuttuaan ne pääsevät esille elokuussa 2000 Galleria OZ:iin Helsinkiin. Sen jälkeen korut kiertävät Euroopan kulttuurikaupungeissa, ainakin San Sebastianissa, Santiago de Compostelassa, Reykjavikissa ja Barcelonassa.
     Pääjärjestäjänä hankkeessa on Matti Mattssonin kanssa Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutti sekä yhteistyökumppaneina muita oppilaitoksia ja järjestöjä, kuten Lapin yliopisto, Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulu, Vihdin käsi- ja taideteollisuusoppilaitos ja Järvenpään Adulta sekä Ornamo, Harakka Ry, Harakan Luontotalo, Ilmavoimat ja Helsingin kulttuurikaupunkisäätiö.
     Seminaarin onnistumisesta vastaa joukko innokkaita palkollisia ja vapaaehtoisia. Kokkina toimii veneveistäjä Jouni Jylhä ja seminaarin talonmiehenä Harakan pitkäaikainen asukas Paavo Metsämäki. Primitiivinen majoitus järjestetään Harakassa, joone myös pystytetään ravintola ja pubi. Pubin pöytänä toimii Rovaniemen lentokoneen siipi, joka tarvittaessa on käytettävissä myös varamateriaaliksi. Roskia keräämällä voi saada ihmeitä aikaan.

  Seminaarin tiedottaja
  Paula Könkkölä
  Kuusikkotie 17
  02880 Veikkola
  puh. (09) 227 3945
  GSM 040 718 1145

  Järjestäjien edustaja
  Lahden ammattikorkeakoulu
  Muotoiluinstituutti
  PL 92
  15141 Lahti
  Helena Hokkanen
  puh. (03) 828 2830
  Maarit Turja
  puh. (03) 828 2832
  faksi (03) 8282815
 
Weather Vane Seminar
Tuuliviiri-seminaari
IN GENERAL
Yleisesti
PROGRAM
Ohjelma
PARTICIPANTS
Osallistujat
NEWS
Uutisia, runoja
EXHIBITION TOUR
Näyttelykiertue
GONE WITH THE WIND
Tuulen viemää

LAHTI POLYTECHNIC
INSTITUTE OF DESIGN

Weather Vane Seminar
Tuuliviiri-seminaari
IN GENERAL
Yleisesti
PROGRAM
Ohjelma
PARTICIPANTS
Osallistujat
NEWS
Uutisia, runoja
EXHIBITION TOUR
Näyttelykiertue
GONE WITH THE WIND
Tuulen viemää

LAHTI POLYTECHNIC
INSTITUTE OF DESIGNwww.harakka.fi
Tapahtumia
Events
Taiteilijat
Artists
Saari
Island
Vuonna 2000
Year 2000
Linkkejä
Links
www...
haku
search
päivitykset
updates
palaute
feedback
...fi
Harakan taiteilijoiden sp-osoite