2000.hel.fi - Euroopan kulttuurikaupunki - European City of Culture
HARAKKA - International Weather Vane Seminar

TUULEN VIEMÄÄ HARAKASSA

30.8.1999 Perjantai

Päättäjäisaamiainen tyrmää kaikki. Saamme kuohuviiniä ja meloninpuolikkaista tarjoiltua hedelmäsalaattia. Elämys! Kaikki hymyilevät hämillisinä ja tyytyväisinä herkkujensa ääressä. Kukkuraksi joukossamme on päivänsankari ja hänelle tietenkin lauletaan. Samalla ei voi välttyä haikeana ajattelemasta, että tämä on seminaarin viimeinen aamu ja huomenna porukka on jo osittain hajaantunut. Suurin osa ihmisistä jää kuitenkin saareen vielä avajaisia seuraavaksi yöksi ja lähtee kotimatkalleen vasta lauantaiaamun valjettua.

Viimeiset hetket viirien viimeistelyyn ovat käsillä. Toiset lepäilevät jo kallioilla tai raapustavat jotain muistivihkoihinsa. Muutamilla on vielä kova kiire. Näyttää siltä, että kaikki saavat viirinsä valmiiksi proomun tuloon mennessä.

Kaivarin rantaan on rustattu Suomen korkein benjihyppyteline. Ismo aikoo hypätä ja moni antaa kolehtiin markkoja. Proomu saapuu ja vie mukanaan viirit ja rumpuporukan, niiden matka Kauppatorin rantaan on alkanut. Samaan aikaan Ismo hyppää ja tyrmistyttää seurueen. Loput seminaarilaiset ajavat Kauppatorille tilauslautalla. Hämmentyneet helsinkiläiset ja turistit seuraavat äänekästä ja kirjavaa joukkiota, joka kantaa kierrätyshäkkyröitään, kuten väkijoukosta kuuluu selitys tapahtumille. Tuuliviirit kiinnitetään presidentinlinnan edustalle aidan kaiteisiin. Kiinnostuneita ja muuta väkeä kulkee ohi ja kuullut kommentit kirvoittavat monet hymyt. Terassilla nostetaan iloiset tuopit – näyttely on pystytetty.

Lautta kuljettaa viirintekijät takaisin Harakkaan. Siellä tarjoillaan juhlava päättäjäisillallinen. Pöytä notkuu kesäherkkuja ja juustoja. Savustuspöntössä hikoilee tuore kampela. Moni on muuttanut matkasuunnitelmiaan voidakseen viettää vielä yhden yön harakkalaisessa seurueessa ja siitä otetaan nyt kaikki irti. Pimentyneessä illassa tanssin jytke ja iloiset huudot kantautuvat avoimesta piharakennuksen ovesta ja soihdut valaisevat vilvoittelijoiden kasvoja pihamaalla.

Viimeiselle illalle osuu historiallinen tapahtuma. Harakan saaren savusauna on valmistunut päivän aikana ja sen ensilämmitys koetaan tänään. Polku saunalle on valaistu elävillä tulilla ja lyhdyn kaunis, keltainen valo on vastassa uutta kylpijää. Lauteilla ulkomaalaiset ovat kiinnostuneita savusaunasta ja saunakulttuurista yleensä. Jäätävä pesuvesi virkistää löylyn jälkeen ja puhdistunut seurue toisensa jälkeen palaa muiden joukkoon ihoaan nuuhkien.

Matti Mattsson

Kurssin johtaja ja idean isä on Matti Mattsson. Ei ole liioiteltua sanoa, että ilman Mattia ei olisi Harakan seminaareja, joista ensimmäinen, Sea Jewellery, järjestettiin vuonna 1990. Matin mukaan tämä on vastaavien tapahtumien järjestämiselle maksimivauhti. Järjestelytoimet ja oikean balanssin löytäminen vievät aikansa. Välillä on levättäväkin. Ja tehtävä omia töitä. Toisaalta Mattssonin mukaan hänelle on lapsesta saakka ollut ominaista se, että asiat hänen ympärillään hoituvat omalla painollaan ja yksityiskohdat istuvat uomiinsa ilman suurempia murehtimisia. Matti toteuttaa filosofiaa siitä luottamuksesta, että asioilla on aina tapana järjestyä.

Idea tuuliviirien toteuttamisesta isommalla porukalla oli kytenyt miehen mielessä vuosikausia. Esko Timosen avajaispuheen sanoista “if you can dream it, you can do it” tuli totta kaikille 40:lle osanottajalle. Ja mikä olisi ollut parempi ympäristö seminaarin pidolle kuin Harakka – saari, jolla tuulee aina.

Matti Mattsson on valmistunut Kultasepäksi vuonna 1975. Jo kouluaikanaan hänellä oli oma verstas, jossa hän teki töitään iltaisin ja viikonloppuisin muiden taiteilijoiden kanssa. Hän on toiminut itsenäisenä taiteilijana alusta lähtien tehden myös tilaustöitä. Työskentelynsä Mattsson kertoo kulkevan sykleissä, jolloin kiinnostuksenaiheet murrosvaiheiden kautta muuttuvat. Materiaaleinaan hän on käyttänyt mm. yritysten ylijäämätavaraa, tuohta ja löytötavaraa.

Koko uransa ajan Matti Mattsson on tehnyt runsaasti kansainvälistä yhteistyötä ja vienyt omia ja opiskelijoidensa näyttelyitä ulkomaille. Myös erilaiset performanssit ja korujen laajempi esiintuominen uudenlaisessa ympäristössä yllättävin tavoin on ollut hänen tuotannolleen leimaa-antavaa. Uuden suomalaisen korun koko fysiologia on saanut sysäyksiä Mattssonilta aina 70-luvun puolivälistä saakka sekä hänen taiteensa että laajan opetustyönsä kautta. Nykyisin Mattsson asuu vain puoliksi Suomessa, pysyvä osoite hänellä on Kansasissa Yhdysvalloissa.

 
Weather Vane Seminar
Tuuliviiri-seminaari
IN GENERAL
Yleisesti
PROGRAM
Ohjelma
PARTICIPANTS
Osallistujat
NEWS
Uutisia, runoja
EXHIBITION TOUR
Näyttelykiertue
GONE WITH THE WIND
Tuulen viemää

LAHTI POLYTECHNIC
INSTITUTE OF DESIGN

GONE WITH THE WIND
Tuulen viemää
MONDAY
Maanantai
TUESDAY
Tiistai
WEDNESDAY
Keskiviikko
THURSDAY
Torstai
FRIDAY
Perjantai

Weather Vane Seminar
Tuuliviiri-seminaari
IN GENERAL
Yleisesti
PROGRAM
Ohjelma
PARTICIPANTS
Osallistujat
NEWS
Uutisia, runoja
EXHIBITION TOUR
Näyttelykiertue
GONE WITH THE WIND
Tuulen viemää

LAHTI POLYTECHNIC
INSTITUTE OF DESIGNwww.harakka.fi
Tapahtumia
Events
Taiteilijat
Artists
Saari
Island
Vuonna 2000
Year 2000
Linkkejä
Links
www...
haku
search
päivitykset
updates
palaute
feedback
...fi
Harakan taiteilijoiden sp-osoite