2000.hel.fi - Euroopan kulttuurikaupunki - European City of Culture
HARAKKA - International Weather Vane Seminar

TUULEN VIEMÄÄ HARAKASSA

28.8.1999 Keskiviikko

Saan idean. Olo helpottuu ja juhlin tilaisuutta tutustumalla saareen entistä paremmin. Kierrän luontopolun, luen kaikki infotaulut, istun naamioidussa bongauskopissa, tarkkailen kanssaihmisiäni tuuliviiriensä kimpussa, ihmettelen ihmisten mielikuvituksen lentoa ja hypin kallioilla. Samalla kerään sulkia ja höyheniä viiriini. Ovatkohan ne meriharakan vai kenties valkoposkihanhen? Vastapäisellä rannalla helsinkiläiset kuuraavat mattojaan ja mäntysuovan tuoksu leijailee nenääni.

Päivät kulkevat uomissaan Harakan saarella. Sää suosii seminaaria – tuulesta ei ole puutetta - ja voimme työskennellä ulkona. Olisi ollut iso harmi rakentaa viirit sisätiloissa. Näen joidenkin töiden etenevän tasaisen varmasti, joissain tapauksissa koko prosessi on heittänyt häränpyllyä ja ottanut kokonaan uuden suunnan. Itse saa päättää haluaako keskustella viirinsä filosofiasta muiden kanssa. Keskustelukumppaneita kyllä löytyy, mutta kukaan ei perää toisen suunnitelmia tai perusteluja. Tuntuu, kuin olisimme asuneet saarella kauemmin yhdessä. Rauhan saa halutessaan työlleen, levolleen, mietiskelylleen – syömiseenkin. Mutta ilman seuraa, makeita nauruja tai auttavaa kättä ei jää kukaan niitä halaava.

Näen seminaarin virallisten kalastajien hääräävän verkkojensa ja koukkujensa kimpussa. He käyvät ahkerasti merellä ja kokevat pyydyksiään. Toistaiseksi saaliit ovat olleet sitä luokkaa, että olisi tarvittu raamatullisia kykyjä apuun. Mikä on kaloissa, kun eivät eksy verkkoihin?

Päivällä valmistaudutaan täyden kuun juhlaan monin tavoin. Miehet kantavat pianon Taidetalon ylimmästä kerroksesta pubiin tutisevin jaloin. Rantakala muhii soppatykissä. Ihmiset saunovat ja virittäytyvät juhlatunnelmaan. Lukuisat vieraat ja saaren oma väki toivovat pilvetöntä yötä.

Full Moon Feast aloitetaan täysin juhlallisuuksin ja elävällä musiikilla. Seminaarilaisista paljastetaan piilevät kyvyt ja soitto soi. Tuliaispullot on nautittu, mutta jostain on taiottu lisää baby beeriä janoiselle seurueelle. Palvelu baaritiskillä on rentoa ja raukeaa. Harakassa ei kiirettä tunneta. Tanssilattialla on tungosta ja hiki irtoaa varmasti. Ulkona, soihtujen valossa voi viilennellä itseään ja katsella taikakuplien leijailua. Kuu mollottaa pilvettömällä taivaalla ja luo siltansa violetinsiniseen mereen. Näköalatasanteella on jatkuvasti väkeä ihailemassa sinistä valoa tai uppoutuneena keskusteluun. Vieraat soudetaan maihin kello yksi, mutta juhlat jatkuvat aamuun.

Tuuliviiriseminaari

Tuuliviiri on englanniksi weather vane ja seminaarissa puhaltavatkin kansainväliset tuulet. Siellä on osanottajia 13 maasta, pikän linjan ammattilaisia ja vielä opintiellä olevia. Kommunikointikielinä palvelevat ainakin suomi, ruotsi, englanti, espanja, viro ja saksa sekä lukuisat niiden mielivaltaiset yhdistelmät. Viikon ajaksi rakennettu näyttely kertoo vähäeleisesti siitä, millaista väkeä Harakan seminaarin osanottajat ovat. Vuoden kuluttua sama joukko kokoontuu toivottavasti jälleen yhteen, kun seminaarin jatkonäyttely järjestetään. Osanottajat valmistavat näyttelyyn korvakorut, joihin on upotettu Harakassa ammennettuja vaikutteita tuulesta, säästä, äänestä ja liikkeestä. Näyttely kiertää Helsingin jälkeen San Sebastianissa, Barcelonassa, Santiago de Compostelassa ja Reykjavikissä.

Tämänkaltaisen kokoontumisen merkitys ulottuu ilman muuta kauemmas kuin ensi vuoden näyttelyihin. Keskustelut ja vertailevat debatit, ystävyyssuhteet ja kutsut – koko se sosiaalinen kiinnittyminen muihin alan ihmisiin ympäri maailmaa on vähintään yhtä tärkeää kuin rentoutuminen Helsingin saaristossa tai vaikutteiden kerääminen tulevia töitä varten. Harakan seminaarin nimenomainen ansio on siinä, että se tuo ihmiset yhteen. Siellä kohtaa alansa ammattilaisia aivan uudella tavalla, työnsä ääressä ja vapaa-ajalla. Kokoontuminen kantaa hedelmää varsinkin, jos yhteydenpito jatkuu samassa rennossa, huumorin sävyttämässä keskinäisen sallivuuden hengessä. Poissa ovat kilpailu ja kateus, niiden tilalla innostunut kiinnostus toisten osaamista kohtaan. Matin sanoin: ”Toimimme täällä yhdessä kuin jazzbändi ja välillä joku soittaa sooloa”.

 
Weather Vane Seminar
Tuuliviiri-seminaari
IN GENERAL
Yleisesti
PROGRAM
Ohjelma
PARTICIPANTS
Osallistujat
NEWS
Uutisia, runoja
EXHIBITION TOUR
Näyttelykiertue
GONE WITH THE WIND
Tuulen viemää

LAHTI POLYTECHNIC
INSTITUTE OF DESIGN

GONE WITH THE WIND
Tuulen viemää
MONDAY
Maanantai
TUESDAY
Tiistai
WEDNESDAY
Keskiviikko
THURSDAY
Torstai
FRIDAY
Perjantai

Weather Vane Seminar
Tuuliviiri-seminaari
IN GENERAL
Yleisesti
PROGRAM
Ohjelma
PARTICIPANTS
Osallistujat
NEWS
Uutisia, runoja
EXHIBITION TOUR
Näyttelykiertue
GONE WITH THE WIND
Tuulen viemää

LAHTI POLYTECHNIC
INSTITUTE OF DESIGNwww.harakka.fi
Tapahtumia
Events
Taiteilijat
Artists
Saari
Island
Vuonna 2000
Year 2000
Linkkejä
Links
www...
haku
search
päivitykset
updates
palaute
feedback
...fi
Harakan taiteilijoiden sp-osoite