2000.hel.fi - Euroopan kulttuurikaupunki - European City of Culture
HARAKKA - International Weather Vane Seminar

TUULEN VIEMÄÄ HARAKASSA

27.7.1999 Tiistai

Ihmiset työskentelevät niin eri tavoin. Joku aloittaa työn heti, toinen analysoi materiaalia, kolmatta vie tuuli, neljäs hahmottaa ajatuksiaan paperille sanoin tai kuvin. Muutamat ovat tuulennopeita, toisilla ajatustyö kestää oman aikansa. Keskellä pihaa on kiireisin ja äänekkäin alue. Siellä sahataan, leikataan, rälläköidään, taotaan, liitetään ja erotetaan kipinöiden roiskuessa. Toiset kasaavat ja hajottavat materiaaliaan tuiman näköisinä. Metalli kirskuu ja tuuli suhisee voimallisesti. Jotkut hekottelevat keskenään tai pohtivat yhdessä sopivia ratkaisuja. Muutamat ovat kyllä seurassa, mutta keskittyneinä omaan toimeensa.

Risteilen ympäristössä ja katselen töiden etenemistä. Jollakin on viiri jo valmis. Omat ideat ovat vähissä. Nautin Tuttelin shiatsuhoidosta ja keskityn rentoutumiseen. Kierrän saarta ja nuuhkin meren tuoksua. Kysyn tuulelta miten se haluaisi tulla mitatuksi, mutten saa vastausta. En halua häiritä niitä, jotka ovat asettuneet omiin kallionkoloihinsa ja mietiskelevät ja rustaavat niiden kätköissä. Piirtelen.

Ruoka-ajat ovat eräitä päivän huippuhetkiä. Makuhermot hymyilevät, vatsa täyttyy ja on ennenkaikkea tilaisuus istua joka päivä uusien ihmisten viereen. Täällä ei tarvitse jäyhän suomalaisenkaan pelätä tuntemattomia tai puolituttuja. Kun vain lyöttäytyy seuraan, saa huomata, että kohta on mukaansatempaava huulenheitto käynnissä. Tai väittely siitä kuinka helposti ankeriaan oikein saakaan pois päiviltä. - Mikä tekee Harakan tunnelman niin rennoksi ja sujuvaksi? Onko se kaikkien samankaltainen ammattitausta, yhteiset kiinnostuksen aiheet vai saaren ilmasto? Matti on tosiaan osannut valita laumansa siten, että kemia laboratoriosaarella toimii edelleen.

Saunomme joka päivä ja sauna on aina lämmin. Vihdat viuhuvat ja lämpötila kohoaa. Jotkut piipahtavat meressä. Vesi on kaukana lämpimästä tai edes vilpoisesta. Lauteilla toki rentoudutaan, mutta vertaillaan myös esimerkiksi eri kulttuurien suhtautumista alastomuuteen. Saunapunaisina nautimme pubin antimista ja vetäydymme unipuulle kukin omaan tahtiin. Ihailen yöllistä merimaisemaa ja ohitse lipuvia aluksia. Tummaan veteen heijastuu Harakan saaren ympäristön karikoista varoittavia erivärisiä valoja. Meri on upea elementti. Se on öisessä asussaan kaunis ja tyynenäkin kunnioitusta herättävä. Olen elämysmatkalla Suomessa ja muistelen päivällistä tanssivaa laivaa, jolla oli siivet selässään. Hymyilen Matin yllätyksille.

Hommat hoituvat

Viisi päivää saarella, jossa ei ole kauppaa, apteekkia tai hätävaraa ei ole aivan yksinkertaista järjestää. Ei ainakaan 40:lle hengelle. Henkilökuntaa on runsain mitoin pitämässä seminaarilaisista huolta. Kullekin työtehtävälle on oma taitajansa ja he osaavat puhaltaa yhteen hiileen. Ei ole eroa seminaarilaisen ja työtekijän kesken, kaikki ovat harakkalaisia.

Johtuneeko keittiön leppeästä tunnelmasta, kokkien rautaisesta ammattitaidosta vai niiden maukkaasta liitosta, kun osanottajat saavat nauttia upeita aterioita kaksi kertaa päivässä ja aamiaiset alle. Ruuat maistuvat loistavilta sekä sisällä että ulkona ja ketään ei tarvitse pyytää kahta kertaa syömään. Ruokaa on riittävästi. Sitä kehutaan ja santsataan. Keittiön väki ihmettelee, mihin mahaan osallistujat syövät niin valtavia määriä ruokaa. Samaa ihmettelevät seminaarilaisetkin. Ja ottavat vielä vähän lisää tuoretta leipää.

Kurssisihteeri kokoaa tiedot vakuutuksia varten, hoitaa paperisodan, diat, rahastukset, hommaa suklaat ja limpparit, saunoo kahden ihmisen edestä ja mitä vielä? Henkisestä ja fyysisestä tasapainosta huolehtii kurssin oma terapeutti. Kurssilainen voi lunastaa shiatsu- ja akupunktiohoitoja koko viikon ajan. Listat täyttyvät ja huoneesta purkautuu autuaan näköisiä ihmisiä. Hyvän sään aikaan hoidot, tarjoilut, toimistotyöt - kaikki tapahtuu ulkosalla. Onneksi ainoat sateet putoavat taivaalta kurssin ensimmäisenä päivänä.

Saarella on valokuvaaja sekä videokuvaaja, jotka tallentavat tapahtumia ahkerasti. Kamerat ovat kaikkialla ja joka paikassa, aina kuvaamassa, mutta silti huomaamattomia. Neulanreikäkamerat rakentuvat ja filmiä palaa. Kurssista tiedottamiseen on keskitytty huolella. Tiedottajan näkee usein puhelimessa tai puun alla kirjoituskoneen kimpussa. Kahvia uppoaa ja maailma saa tietää. Läheisessä riippukeinussa heiluu rauhallisesti toinen kynäniekka. Hänet voi bongata myös kaukaisella luodolla tai illanviuhkassa baaritiskillä. Hän on Harakan hovirunoilija, joka tulkitsee tunnelmiamme seminaarin ajalta. Hengentuotokset on luettavissa www-sivuilta, jotka kertovat Harakasta muutenkin.*

Ystävälliset opettajat, Matin ohella Immosen Risto ja Jokiahon Jari, ovat aina saatavilla. Heidät tavoittaa kurssin meluisimmasta sydämestä, sisäpihalta, käyttelemästä äänekkäimpiä ja vaarallisimpia koneita ja jakamasta tietotaitoaan kysyjille.

Pubin henkilökunta viihdyttää osanottajat iltaisin läkähdyksiin. Musiikki, tunnelma ja keveät juomat – ulkomaiset osanottajat nimesivät ykkösoluen baby beeriksi - lisäävät kurssilaisten yhteenkuuluvuuden tunnetta ja saavat kielenkannat vetreytymään. Työpäivän jälkeen on saunapuhtaana juhlallista kävellä pihan poikki kellariosastolle ja rentoutua oivallisessa seurassa. Toiset viihtyvät myöhempään ja toiset väsyvät rentoutumiseen jo varhaisemmin. Mutta dj ja pubin isäntä eivät väsy ennen kuin viimeisetkin vieraat ovat poistuneet. Ellei muuten niin käskystä.

 
Weather Vane Seminar
Tuuliviiri-seminaari
IN GENERAL
Yleisesti
PROGRAM
Ohjelma
PARTICIPANTS
Osallistujat
NEWS
Uutisia, runoja
EXHIBITION TOUR
Näyttelykiertue
GONE WITH THE WIND
Tuulen viemää

LAHTI POLYTECHNIC
INSTITUTE OF DESIGN

GONE WITH THE WIND
Tuulen viemää
MONDAY
Maanantai
TUESDAY
Tiistai
WEDNESDAY
Keskiviikko
THURSDAY
Torstai
FRIDAY
Perjantai

Weather Vane Seminar
Tuuliviiri-seminaari
IN GENERAL
Yleisesti
PROGRAM
Ohjelma
PARTICIPANTS
Osallistujat
NEWS
Uutisia, runoja
EXHIBITION TOUR
Näyttelykiertue
GONE WITH THE WIND
Tuulen viemää

LAHTI POLYTECHNIC
INSTITUTE OF DESIGNwww.harakka.fi
Tapahtumia
Events
Taiteilijat
Artists
Saari
Island
Vuonna 2000
Year 2000
Linkkejä
Links
www...
haku
search
päivitykset
updates
palaute
feedback
...fi
Harakan taiteilijoiden sp-osoite