2000.hel.fi - Euroopan kulttuurikaupunki - European City of Culture
HARAKKA - International Weather Vane Seminar

TUULEN VIEMÄÄ HARAKASSA 'Tuulen viemää Harakassa' -jutun kirjoitti:
Anne Saarikoski
Kuvat otti:
Anu Horttanainen
Kiitos:
auria
Annen tarina julkaistiin alunperin Auria-lehdessä

26.6.1999 Maanantai

Ursulan laiturissa on tungosta. Aurinkoisen aamun jälkeen taivaalle kerääntyy synkkiä pilviä ja tuulenpuuskat ärhäköityvät. Lautalta saapuvat ihmiset parveilevat Harakan saaren etupihalla matkatavaroineen. Ilmoittautumismuodollisuudet saavat jonon aikaan. Tervetuliaisjuhlallisuuksia varten koko hämillinen seurue kutsutaan yhteen.

Helsingin edustan pieni, kallioinen saari saa ottaa vastaan heinäkuun viimeisen viikon voimallisen ukkospuuskan ja rankkasateen. Saarella ihmiset kiirehtivät Taidetalon suojaan rivakkaan tahtiin sadepisaroiden kimpoillessa kallion pinnasta takaisin ilmaan. Maa tuoksuu. On Tuuliviiriseminaarin ensimmäinen päivä.

Vietämme tovin sateelta suojassa ja toivomme sen olevan ohimenevä kuuro. Tunnelma on rentoutunut ja ihmiset tutustuvat toisiinsa hiljalleen. Matti on kaikkialla, myhäilee rauhallisena ja hyväntuulisena. Kurssin avaus sujui loistavasti ennen ukkosta ja yllätys ei mennyt pieleen. Maasta putkahteli miehiä, jotka asettuivat kurssia enteileväksi puhuvaksi patsaaksi.

Jokainen tallettaa tiukasti omat lahjavihtansa ja -peflettinsä. Ulkomaalaisia huijataan niiden käyttötarkoituksista. Suomalaiset ovat ilmiselvästi vähän hulluja. Lentokoneromua tutkitaan innokkaasti heti sateen tauottua ja jotkut keräävät omaa aarrekasaansa. Materiaalin hankinta ei kuulemma ollut aivan yksinkertaista – pikemminkin työlästä. Matti joutui virallisen tahon syyniin. Millainen mies vanhoja lentokoneen hylkyjä hamuaa?

Vanhaan vetokaapistoon rakennetaan korunäyttely. Kaikki osanottajat ovat tuoneet tuotantoaan mukanaan ja näyttelystä muodostuu erinomaisen mielenkiintoinen ja hienotunnelmainen kokonaisuus. Korut asetellaan askeettiselle, kuluneelle puupinnalle, usein ilman sen kummempaa rekvisiittaa. Harmittaa, kun niin harva pääsee näkemään näyttelyn paikan päällä. Vartavasten rakennetut halogeenit valaisevat kaappeja ja näyttely on parhaimmillaan yöllä, kun ihmisiä on vähän ja ympäristöä verhoaa pimeys.

Illalla avautuu pubi juhlamenoin, rumpuryhmän ja elävän musisoinnin saattelemana. Tutustuminen jatkuu, osa on tuttuja jo ennestään. Matti on ajatellut jokaista yksityiskohtaa ja niinpä baari on täyttynyt kunkin osanottajan mukanaantuomista kansallisjuomista tai muista mielenkiintoisuuksista. Niitä maistellaan ja mutistaan hyväksyvästi, ylistetään tai kohotellaan kulmia. Kukin on tuonut omaa mielimusiikkiaan ja tanssihaluisia riittää. Miehet voivat piipahtaa pubin nurkan takana, jossa on saaren erikoisuus, venevessa. Siellä kurssin johtajan takomaan kupariveneeseen työstetään aitoa luonnonpatinaa oikein portailta käsin.

Harakka

Harakan saari on ainutlaatuinen. Se toimi Suomen Puolustusvoimain suljettuna kemiantutkimusympäristönä vuosikymmenet ja välttyi siksi pääkaupunkilaisten sunnuntairetkeilyltä aina kahdeksankymmentäluvulle saakka. Saaren avauduttua sinne ei moni enää osannutkaan. Sen olemassaoloa ei huomattu tai muistettu. Harakan harvinaiseksi muodostunut floora ja fauna säilyi omassa rauhassaan. Saaresta tehtiin luonnonsuojelukohde 1995, kun ainutkertainen ympäristö haluttiin varjella ja linnustolle taata pesimärauha. Nyt saari on avoinna yleisölle, siellä on luontopolku ja -oppaat sekä lauttayhteys mantereelta kerran tunnissa.

Lintujen kanssa lähtemättömästi saarella pesii taide. Korkeimmalla kohdalla seisoo tukevasti vanha laboratoriorakennus, nykyisin Taidetalo. Siellä sijaitsevat lukuisien helsinkiläisten taiteilijoiden työhuoneet. Harakan seminaarin ajaksi he ovat luovuttaneet huoneensa osallistujien makuusijoiksi. Patjat on levitetty ympäri taloa ja neljäkymmentä seminaarilaista asuu huoneissa, joissa on testattu ties mitä.

Taidetalo on mielenkiintoinen sekoitus nostalgista tunnelmaa, armeijan ankeutta ja taiteilijoiden omia henkilökohtaisia miljöitä. Talo on säästynyt turhilta muutostöiltä ja niinpä siellä on moni huone lähes alkuperäisessä asussaan. Vessat ovat melkoisia loukkuja, mutta toimivat moitteetta, luentosali kuin englantilaisesta romaanista, upean kirjaston seinältä kävijää tervehtii ryhmäkuvan laidalta Tauno Brännär, saaren kuuluisin entinen työntekijä. Ikkunoista avautuvat maisemat ovat huikeat. Harakan maailma on omansa.

 
Weather Vane Seminar
Tuuliviiri-seminaari
IN GENERAL
Yleisesti
PROGRAM
Ohjelma
PARTICIPANTS
Osallistujat
NEWS
Uutisia, runoja
EXHIBITION TOUR
Näyttelykiertue
GONE WITH THE WIND
Tuulen viemää

LAHTI POLYTECHNIC
INSTITUTE OF DESIGN

GONE WITH THE WIND
Tuulen viemää
MONDAY
Maanantai
TUESDAY
Tiistai
WEDNESDAY
Keskiviikko
THURSDAY
Torstai
FRIDAY
Perjantai

Weather Vane Seminar
Tuuliviiri-seminaari
IN GENERAL
Yleisesti
PROGRAM
Ohjelma
PARTICIPANTS
Osallistujat
NEWS
Uutisia, runoja
EXHIBITION TOUR
Näyttelykiertue
GONE WITH THE WIND
Tuulen viemää

LAHTI POLYTECHNIC
INSTITUTE OF DESIGNwww.harakka.fi
Tapahtumia
Events
Taiteilijat
Artists
Saari
Island
Vuonna 2000
Year 2000
Linkkejä
Links
www...
haku
search
päivitykset
updates
palaute
feedback
...fi
Harakan taiteilijoiden sp-osoite