Sirkku Ala-Harja

SIRKKU ALA-HARJA

ILMAN VALINTAA

24.1 - 11.2.2001

TERVETULOA


valokuvainstallaatio
tm galleriassa
Musta kuin yö tai avaruus tai uneton uni. Tai syvä vesi.
    
Jatkuva halu liueta johonkin ja rikkoa ruumiin rajallisuus on ollut kuvissani kantavana teemana. Halu uskaltaa sukeltaa koska ei muuta voi.
Vedessä kehon rajat häviävät ja ruumiis ikäänkuin katoaa. On helppo liikkua, kuin tanssisi avaruudessa. Vesi joustaa ja kannattelee ja ruumis kevenee painottomaksi.
Pimeä syvyys muuttuu vapauttavaksi paikaksi jossa ei ole rajoja eikä muotoa. On ihana kadota toiseen maailmaan. Mutta pian ruumis jo etsii omaansa ja täytyy palata takaisin hengittämään.
Vaikka valokuvissa kokija näkee itsensä ulkopuolelta on kuva yllättäen kuitenkin dokumentti kokemuksesta sisäpuolelta. Eri todellisuuden tasot kohtaavat samanaikaisesti. Normaali kokemus siitä missä kulkee ruumiin ja ympäristön raja, muuttuu häilyväksi. Toisen todellisuuden kokeminen kutsuu ja kauhistuttaa, mutta sen jatkuva hiljainen läsnäolo on kiistämätön. Ja ikuinen mysteeri.
Koen erilaiset rajatilat kiehtovina. Tässä näyttelyssä olen pyrkinyt luomaan kuvallisen hidastuman ajattomasta hetkestä jolloin koin että minua ei enää ole tai minä olen yhtä kuin ympäristöni.
Kiitokset Annamaija Rahkamaalle joka toimi kuvausassistettina sekä näyttelyä tukeneille Oskar Öflundin säätiölle ja Taiteen keskustoimikunnalle.