Elina Koskimies

Elina Koskimies
... VÄLIMATKOJA ...
Tutkin teoksissani yleensä olinpaikastani riippuen paikan henkeä sekä paikkojen, aikakausien ja ihmisten välisiä välimatkoja. Freskoissa ja muissa maalauksissani on vaikautteita Italian, Ranskan, Karibian alueen ja Suomen kulttuureista.
Töissäni toistuu mm. kaksoiskartio-aihe. Villanovasta, joka sijaitsee kahdeksan kilometriä Bolognasta itään, on löydetty runsaasti kaksoiskartion muotoisia keraamisia ja metallisia uurnia, jotka on koristeltu geometrisin kuvioin. Kuten myös muinaisessa suomalaisessa ornamentiikassa, vesilintuaihe on niissä tavallinen. Ulkonaisena erotuksena naisen ruukussa saattoi olla kantena alassuin käännetty savikulho ja miehen ruukussa kypärä.
Italian mantereen Etruski- ja Villanova -kulttuurit, jotka kukoistivat ennen ajanlaskumme alkua, käyttävät samoja symboleja kuin Pariisin keskiajan ja gotiikan rakennukset. Chimera -aihe on esiintynyt toistuvasti töissäni. Kirkkaat värit goottilaisten kirkkojen lasimaalauksissa ovat uusi löytö, jotka erottavat nämä kulttuurit toisistaan.
Karibian meren alueella luonnon ja ympäristön värit ovat toiset kuin Euroopassa. Kulttuuri on kuitenkin kolumbuksen ajoista lähtien ollut eurooppalaisen vaikutuksen läpitunkemaa. Teoksissa kaukaisten aikojen ja paikkojen merkit siivilöityvät esiin tämän päivän arjen, liikenteen ja tietoliikenteen läpi sekä myös sekoittuen niihin.
Silloin kun Suomessa on lunta se tuo kiteisyydessään ja valontaittoominaisuutensa vuoksi mieleeni italialaisen arkitehtuurin ja sen rakennusmateriaalit - ja myös rakennuksiin tehdyt freskot ja sgraffitot. Hämärissä sisätiloissakin ne juuri tuon tietyn valontaiton, kalkin ja marmorijauheen vuoksi onnistuvat näkymään ja ehkä "valaisemaankin". -Innostuin freskomaalauksesta Firenzen Taideakatemiassa opiskellessani niin paljon, että työskentelin tällä tekniikalla melkein koko -90 -luvun . Olen alkanut jälleen käyttää myös muita maalaustekniikoita.