Annette Arlander

2000.hel.fi - Euroopan kulttuurikaupunki - Europas kulturstad - European City of Culture
ANNETTE ARLANDER
På svenska
    Via Marco Polo
    Via Marco Polo on paitsi pieni katu Lido di Venezialla, myös kolmiosainen kuunnelma, jonka on koonnut, kirjoittanut ja ohjannut Annette Arlander. Se kertoo ajasta, vedestä, Venetsiasta, Marco Polosta ja tietysti rakkaudesta.
    Kaksi turistia, mies ja nainen, lähtevät Venetsiaan, toinen ihastelemaan Marco Polon synnyinseutuja, toinen etsimään Calvinon näkymättömiä kaupunkeja. Mutta se mitä he löytävät, on tarinoiden virta, kertomuksia rakastavaisista, joita laskuvesi jättää jälkeensä. Ja toiseen aikaan toisaalla Marco Polo sanelee sotavankina haamukirjoittaja Rusticellolle matkamuistojaan satumaisesta Quinsain kaupungista Kiinassa.
    Venetsia on paikka, jossa jokainen aalto kantaa jonkun tarinan rippeitä. Tarinat etenevät 1700-luvulta 1990-luvulle, Goethen Italiankirjeistä Michael Dibdinin salapoliisiromaaniin, ja sijoittuvat kaikki Venetsiaan. Samoin niiden taustalla kuultava musiikki. Tarinat on palmikoitu rakenteellisena esikuvana toimineen Italo Calvinon Näkymättömät Kaupungit - romaanin tapaan. Kuunnelman keskeinen ajatus on sensijaan peräisin Brodskylta; jos aika on yhtä kuin vesi, on Venetsia veden peili.
    Kuunnelma esitettiin ensimmäisen kerran elokuussa 1998 ohjelmasarjassa Radioteatteria kymmen jälkeen. Se lähetettiin tänä keväänä uusintana seuraavasti: Ensimmäinen osa Via Marco Polo I - Goethestä Hemingwayhin kuultiin tiistaina 22.2. 2000, toinen osa Via Marco Polo II - Rilkestä Highsmithiin tiistaina 29.2.2000 ja kolmas osa Via Marco Polo III - Hemingwaystä Dibdiniin tiistaina 7.3.2000, aina klo 22.10 Ylen Ykkösellä.
    Keskeisissä osissa esiintyivät Marjorita Huldén ja Timo Toikka turisteina, Pertti Sveholm Marco Polona ja Jukka Voutilainen Rusticellona. Tarinoiden keskushahmoja esittivät Heikki Nousiainen, Sakari Jurkka, Taisto Oksanen, Mats Långbacka ja Jari Hietanen. Lisäksi tarinoissa esiintyivät mm. Tiina Pirhonen, Anna-Leena Sipilä, Eeva-Maija Haukinen, Olli Tuominen, Vesa Mäkelä ja Jukka Kärkkäinen.
    Teknisestä toteutuksesta vastasi Ritva Lehto. Kuunnelman oli tuottanut Mauri Ahola.