Annette Arlander

2000.hel.fi - Euroopan kulttuurikaupunki - Europas kulturstad - European City of Culture
På svenska
Täällä missä meri alkaa
videoteos neljälle monitorille
    Työn lähtökohtana on Italo Calvinon teos Kuusi muistiota seuraavalle vuosituhannelle, erityisesti essee täsmällisyydestä ja siihen sisältyvä lause: ?Kristallikide ja tulenliekki ovat täydellisen kauneuden muotoja, joista silmä ei osaa irrottaa katsettaan, kaksi tapaa kasvaa ajassa ja kuluttaa ympäröivää ainetta, kaksi moraalista vertauskuvaa, absoluuttista arvoa ja kategoriaa, joiden avulla luokitellaan tapahtumia, ideoita, tyylejä ja tunteita.? (Calvino 1995, s 112 ) Sekä lauseen herättämä kysymys: Eikö vesi voisi olla kolmas?
    Kahdessa monitorissa on kuvia Barranc de Farrera -vuoripuron kahdesta haarasta ja niiden yhtymäkohdasta Farreran kylän alapuolella Pyreneillä. Kolmannessa monitorissa kävelyä peltoteillä samassa laaksossa ja otteita Calvinon tekstistä sekä kartta. Neljännessä Calvinon tekstiä teoksen suomenkielisestä painoksesta vuodelta 1995. Jokaiseen kuvaan liittyy oma ääni, joka on kuultavissa kuulokkeilla. Työn kokonaiskesto on 86 min. Työ on pääosin kuvattu syyskuussa 1999 Centre D’Arte i Natura’ssa Farrera de Pallarsissa, Kataloniassa.
    Työ on esillä Kiasman Kontti-galleriassa osana Irmeli Kokon kuratoimaa Calvino-muistiot näyttelyä 20.4.2000 - 25.6.2000. Avajaiset 19.4.2000.