Annette Arlander

2000.hel.fi - Euroopan kulttuurikaupunki - Europas kulturstad - European City of Culture
På svenska
Double Happiness in water
parisuhdeterapiaa
feng shui'n tapaan
videotyö
    Mitä se on?
    "Double Happiness in water" on dokumentti pienen kiven onnellisista ja myös vähemmän onnellisista hetkistä erilaisissa vesistöissä. Sitä voi katsella kahdestaan.
    Fengshui oppaiden mukaan Double Happiness symboli auttaa rakastavaisia sitoutumaan ja rakentamaan kestävän suhteen. Se maalataan kiveen punaisella, tulen värillä, sillä tuli vahvistaa maata, ja sijoitetaan kodin tai puutarhan lounaisosaan, jossa maaelementti on vahvimmillaan. Kiinalaisten kiertokulussa maa vahvistaa metallia, metalli puolestaan vahvistaa vettä, mutta vesi kuluttaa ja tuhoaa maata. Paljonko kylvettämistä hauras liuskakivi kestää? Paljonko tunnekuohuja, tyrskyjä, myrskyjä tai seisovaa vettä sinun avio-onnesi tai parisuhteesi on sietänyt ja sietää?
    Taustaa:
    Vietin syksyllä 1999 kuukauden Farrera de Pallars nimisessä pienessä vuoristokylässä Pyreneillä, Centre d'Arte i Natura keskuksessa. Rakennusten katot on siellä perinteisesti kasattu litteistä pyöreähköiksi muokatuista liuskakivistä. Kuvasin ja äänitin vuoripuroja ja kirjoitin kuunnelmaa. Huvikseni kokeilin myös, miten kiven hakkaaminen tapahtuu. Omaksi ilokseni maalasin muutamiin harjoituskiviin vanhan kiinalaisen avio-onnen symbolin, jota kutsutaan nimellä 'Double Happiness', oikeastaan 'kaksinkertainen ilo'. Lahjoitin ne isäntäväelleni puutarhan lounaiskulmaan haudattaviksi, perheen onnea lisäämään. Yhden kivistä pidin itselläni. Ennen kotiinlähtöä kokeilin sattumalta, miltä se näytti virtaavan veden keskellä. Siitä tämä videotyö sai alkunsa.
    "Jaettu ilo" seurasi mukanani Irlantiin, se kävi kylpemässä Lough Annaghmakerrig -järvessä Monaghanissa, Tramore beachilla Dunfanaghyssa Donegalissa, Inishmooren rannoilla Aran-saarilla. Se käväisi Kälviänjoessa Pohjanmaalla ja asettui Harakan saareen. Harakan rannoilla se kylpi syksyn tyrskyissä ja talven jäissä. Varmaankin se uskaltautuu kylpemään vielä keväälläkin, jäiden lähdön aikaan, ja ehkä se tulevaisuudessa taas pääsee matkallekin.
    "Jaettu ilo" on osa Harakan taiteilijoiden kesänäyttelyä vuonna 2000.