Annette Arlander
Tiikerin vuosi
Stillkuvia, videoita
Galleria Jangva
11.1 - 29.1.2012

Tiikerin vuonna 2010 olen tutkinut näkökulman muutoksen vaikutusta maisemaan, kuvaamalla saman paikan neljältä eri ilmansuunnalta vuoden ajan viikoittain, tuottaen siten neljä eri näkymää samaan maisemaan. Olen kuvannut myös pieniä tutkielmia, joissa olen asettunut osaksi maisemaa etsien yhtymäkohtia valkoisen huivini ja ympäristön yksityiskohtien välillä, lähtien rannan suolasta lokinjätöksiin kivillä.

Näyttelyn päätyö on nelikanavainen videoinstallaatio, Tiikerin vuosi, jossa kuljen vuoden ajan viikoittain maatunutta kivijalkaa pitkin kellanvalkeaan villahuiviin kääriytyneenä ja asetun makaamaan pienelle vaalealle matolle entisen rakennuksen kulmaan. Olen toistanut saman neljä kertaa ja kuvannut samat toiminnat neljästä eri ilmansuunnasta. Taivasalla vanhan talon raunioilla makaaminen luo ehkä mielikuvia kodittomuudesta, tai nykyihmisen avuttomuudesta luonnonolosuhteissa. Työn pääasiallinen tarkoitus on kuitenkin kiinnittää huomio maiseman muutoksiin vuodenaikojen, säätilojen ja ilmaston muutosten myötä, ja siten myös havainnollistaa aikaa, näyttää sen kuluminen. Samalla työ osoittaa miten kuvat ja mielikuvat rakentuvat, miten näkökulman muutos muuttaa maiseman merkitykset.

Tiikerin vuosi on jatkoa Harakan saarella kuvaamalleni kahdentoista vuoden mittaisen työn sarjalle. Vuonna 2002 käynnistämäni sarja perustuu kiinalaiseen kalenteriin, joka koostuu kahdentoista vuoden syklistä, ja jonka vuodet on nimetty tietyn eläimen mukaan. Rotan vuonna (2008) kuvatut työt olivat esillä Katariina galleriassa marraskuussa 2009 ja Härän vuonna (2009) kuvatut työt olivat esillä Muu galleriassa syyskuussa 2010. Kunakin vuonna olen etsinyt uuden näkökulman maisemaan, uuden piirteen ympäristöstä ja uudenlaisen suhteen ihmisruumiin ja paikan välille. Työtapani perustuu performanssitaiteen, videotaiteen ja ympäristötaiteen perinteiden hyödyntämiseen ja liikkuu niiden välisellä raja-alueella.


engl

sve

Annette Arlander

www.jangva.fi