Taiteilijat
Taiteilijat ja käsityöläiset vuokrasivat työtiloja Harakan saaren päärakennuksesta ensimmäisen kerran vuoden 1988 syksyllä.

Seuraavana vuonna perustettiin Harakka ry, joka aktiivisesti edistää taiteellisen toiminnan mahdollisuuksia saarella ja järjestää mm. erilaisia taidetapahtumia.
Talossa pitää työhuonettaan n. 30 taiteilijaa, muotoilijaa ja käsityöläistä, jotka kulkevat saarelle koko vuoden omilla veneillään, tai vuoroveneellä keväästä syksyyn tai talvisin jäätä pitkin.

"Harakkalaiset" ovat taiteelliselta suuntautumiseltaan hyvin erilaisia ja myös materiaalien käytön suhteen erikoistuneita. On taidemaalareita, tekstiilitaiteilijoita, muotoilija, keraamikko, puu- ja paperiveistosten tekijöitä, seppiä, valokuvaaja, arkkitehti, installaation tai performanssin tekijöitä, kirjoittajia, kalastajia jne.
Yhdistävinä tekijöinä on voinut olla rauhan kokeminen eristäymisen ja tilasta toiseen siirtymisen kautta, halu antaa saaren vaikuttaa töihinsä tai jopa läsnäoleva mahdollisuus tehdä yhteistyötä muiden kanssa.

Harakka yhdistyksen toiminnan tarkoitus on:

  • jäsentensä keskinäisen yhteistyön lisääminen
  • tilojen ja välineiden käyttömahdollisuuksien parantaminen
  • näyttelyt ja muut ulospäin suuntautuvat tapahtumat
  • yhteistoiminta kaupungin eri viranomaisten, kuten Kiinteistöviraston, Kulttuuriasiainkeskuksen, Kulttuurikaupunkisäätiön, Ympäristökeskuksen ja Hallintokuntien kanssa
  • kansainvälisten yhteyksien kehittäminen