Harakan taiteilijat - etusivulle Reviiri - taidepolku Harakassa & Internetissä 3.7. - 14.9.2003 Aino FavénAnnette ArlanderElina KoskimiesEsko PelkonenHeikki MäntymaaIlona SilentiKai RentolaKaisaleena MäkeläLeena LukkarinenMari RogersMarja HakalaMarkku SusimäkiMikko KirjavainenOlof KangasSirkku Ala-HarjaTero Kontinen
Helsingin Sanomat
Minne mennä tänään
12.7.2003


« Takaisin

Harakan puhuvat puut kutsuvat taiteen pariin

"Olen Sorbus ancuparia, mutta täällä päin minua kutsutaan pihlajaksi. Seison maisemassa kuin vartija tai suojelija. Istuttamalla kaltaiseni luot liittolaisen itsellesi", kertoo eräs pihlaja Harakan saarella, Kaivopuiston edustalla.

Kuiskaava pihlaja ja muut neljä puhelevaa puuta kuuluvat Harakan saaren tämän kesän Reviiri-taidepolkuun. Taidepolku esittelee saarella työskentelevien taiteilijoiden töitä luontopolun varrella sekä internetissä, muun muassa Annette Arlanderin Puut puhuvat-teoksen.

Harakan taiteilijat näkevät saaren valtavana ympäristötaideteoksena – myös teoksista huokuu rakkaan saaren ja sen luonnon kunnioitus.

Markku Susimäki luonnehtii avarien ulappanäkymien äärelle sijoittamaansa Itsepuntarointipenkki -teostaan "salaperäiseksi maailmanistuimeksi, jossa kellä tahansa on mahdollisuus tarkastella jumalaisen näkymän kautta omaa napaansa ja vetää johtopäätöksiä".

Maalauskurssin lounastaukoa viettäneet Kirsi Lindedahl ja Kirsi Niemelä riemastuvat kuullessaan teoksen nimen. "Keskustelimme juuri kasvimaaviljelystä, siinä sitä on puntaroimista!" Niemelä naurahtaa "Itsepuntarointipenkillä".

Kaisaleena Mäkelä on loihtinut pihlajanmarjoista "koruja saaren niin koruttomille kallioille". "Jos ihmisten korut kertovat kantajistaan, niin miksei myös kallioille voisi tehdä niistä kertovia koruja", hän pohtii.

Luonto on vahvasti läsnä koko kierroksen ajan. Ilona Silentin Ilmapiiri-teoksen tuntumassa valkoposkihanhipari varjelee poikasiaan ja tämän tästä luontopolun varrella taideteosten kanssa vuorottelevat luontopolun opastaulut.

"Ruohosipuli auttaa niin hengen ahdossa, yskässä, leinissä, keripukissa kuin horkassa", yksi opastauluista siteeraa Elias Lönnrotia.

Kulkijan korviin kantautuu koko ajan lokkien ääntely ja vihelteleepä joukossa myös muutama pitkänokkainen meriharakkakin.

Oman luovuutensa voi myös päästää valloilleen kaupungin ympäristökeskuksen Harakanvarpaat-pajan myötä. Harakan taiteilijatalon edustalta, niin sanotusta ykköskasematista voi lainata repun, joka sisältää taiteilijatarvikkeita; papereita ja siveltimiä, sekä kartan, jonka avulla voi suunnistaa itselleen mieluisaan luomispaikkaan. Taideteoksen valmistuttua sen voi ripustaa Harakanvarpaat-näyttelyyn yhteen saaren linnoitusvalliin eli kasemattiin.

Samuli Laita

Reviiri-taidepolku Harakassa 14. 9. saakka ja internetissä: www.harakka.fi/2003/reviiri. Harakanvarpaat-luontotaidenäyttely ykköskasematissa 28. 9. saakka. Luontotalo avoinna ti–pe klo 10–17, la–su klo 11–17. Kotisivut www.hel.fi/ymk/harakka.html. Yhteysalus Ursulan laiturista, Kaivopuistosta päivittäin vähintään tasatunnein, meno-paluu 4 / 1,90 e.

Harakan taiteilijat www.harakka.fi taiteilijat@harakka.fi